نشست خبری طرح ملی «ارتقای مهارت و هم‌افزایی ویژۀ مؤسسات خیریه و سمن‌ها» با حضور اصحاب رسانه در مرکز خیر ماندگار برگزار شد. ارتقای مهارت و هم‌افزایی در مؤسسات خیریه و سمن‌ها با هدف مدیریت علمی و بهبود فعالیت‌های آنان از جمله اهداف این طرح است.

به گزارش واحد ارتباطات و جذب مشارکت‌های خیر ماندگار، نشست خبری «رونمایی از طرح ملی ارتقای مهارت و هم‌افزایی ویژۀ مؤسسات خیریه و سمن‌ها»، دوشنبه 30 مهرماه با حضور حجت‌الاسلام‌والمسلمین علی دیانی مدیرعامل بنیاد راهبری آلاء، حجت‌الاسلام والمسلمین علی ملانوری مدیر مرکز خیر ماندگار، محسن ولیئی معاون مشارکت‌های اجتماعی  سازمان امور اجتماعی کشور، رضا درمان مدیرعامل مؤسسه ابتکار و توسعۀ  نوید، علیرضا آتشک مدیرعامل شبکۀ ملی مؤسسات نیکوکاری و خیریه و محمد طاهانژاد؛ مدیر آکادمی خیر ایران در مرکز خیر ماندگار برگزار شد.حجت‌الاسلام‌والمسلمین علی دیانی مدیرعامل بنیاد خیریۀ راهبری آلاء با بیان اینکه امروز در کشور دغدغه دانش بنیان کردن موسسات خیریه شکل گرفته است و از این نظر خداوند را شاکریم که حرکت بنیاد آلاء و خیر ماندگار در این راستا به ثمر نشسته است، گفت: با وجود آموزه‌های فراوان دینی و فعالیت‌های بی شمار انجام شده در حوزه خیر و نیکوکاری جای مدیریت علمی خیر و خیریه در کشور احساس می‌شد و امروز پس از یک دهه فعالیت مجموعه خیر ماندگار شاهد آغاز این طرح ملی هستیم.
وی افزود: در طی یک سال آینده همکاران ما در آکادمی خیر ایران به همراه اساتید برتر آموزش و توانمندسازی خیریه‌ها و خیرین در تمامی استانهای کشور برنامه‌های آموزشی و کارگاه‌های علمی را به صورت حضوری و مجازی برگزار خواهند کرد و خیرین و فعالان خیریه‌های کشور پس از حضور در این کارگاه‌ها و قبولی در آزمون، مدرک معتبر دریافت خواهند کرد.
نقش بی‌بدیل‌ خیریه‌ها در توسعه
علیرضا آتشک مدیرعامل شبکۀ ملی مؤسسات نیکوکاری و خیریه و مدیرعامل مؤسسه نیکوکاری رعد الغدیر نیز در این نشست خبری با تاکید بر اینکه در همه جای دنیا نقش سازمان‌های مردم‌نهاد برجسته است، افزود: ارتقاء سطح بلوغ سازمان‌های مردم‌نهاد مهمترین دست آورد این طرح است.
وی تصریح کرد: بر همین اساس سرفصل‌های آموزشی کوتاه‌مدتی برای ارتقاء سطح بلوغ آن‌ها طراحی شده است تا سازمانِ خود را به بهترین شکل مدیریت کنند؛ زیرا پول مردم امانتی از جانب مردم به خیریه‌ها است و معتقدیم که هر هزار تومان، باید منجر به تولید 10 هزار تومان خدمت شود و چنین نسبتی میان کمک و خدمت برقرار باشد.
آتشک در ادامه تاکید کرد: شبکه ملی نیکوکاری و مؤسسات خیریه نیز با تمام توان و ظرفیتی که دارد، به انجام این طرح کمک می‌کند و در زمینه‌هایی نظیر تأمین فضای فیزیکی و ... پای کار هستیم و امیدوارم این اقدام موجب توسعه ایران و تقویت همدلی شود.
رضا درمان؛ مدیرعامل مؤسسه ابتکار و توسعه نوید دیگر سخنران این نشست خبری نیز یا تاکید بر اینکه آنچه در اجرای این طرح بیش از آموزش اهمیت دارد، ترویج فرهنگ یاد گرفتن و رشد در سازمان‌های مردم‌نهاد است، بیان کرد: ما در حال عبور از یک دوره گذار هستیم، عبور از روش‌های مرسوم به روش‌های نوین.
وی افزود: برای رشد بهره‌وری ما باید از روش‌های مرسومی که به آن عادت کرده‌ایم عبور کنیم و به موضوعاتی از جنس خلق اثرگذاری و اندازه‌گیری اثرگذاری توجه کنیم، ما باید روی پارامترهای همچون رشد کیفیت سازمان‌های مردم نهاد کار کنیم.
درمان در ادامه با اشاره به نقش خود و مجموعه تحت مدیریتش در این طرح بیان کرد: ما یک مؤسسه خیریه با آرمان حمایت از ایده‌های اثرگذار هستیم؛ یعنی می‌گردیم و کسانی که کارهای درجه یک انجام می‌دهند را حمایت می‌کنیم. امروز هم با افتخار در این طرح حضور داریم؛ زیرا این کار می‌تواند اثرگذاری اجتماعی خوبی در سطح ملی داشته باشد و می‌تواند بانی ترویج این تفکر و راهبر این تغییر باشد.
نیاز امروز نهادهای خیریه هم‌افزایی و شبکه‌‌سازی
در بخش دیگری از مراسم، حجت‌الاسلام‌والمسلمین علی ملانوری مدیر مرکز خیر ماندگار (وابسته به بنیاد خیریۀ راهبری آلاء) به ایراد سخن پرداخت و گفت: امروز به مسئله هم‌افزایی و شبکه‌سازی در میان نهادهای خیریه به شدت نیاز داریم. ظرفیت‌های فراوان پراکنده‌ای که به کار گرفته می‌شوند؛ اعم از روش‌ها و مکانیزم‌های سنتی یا روش‌ها و مکانیزم‌های مدرن که در سال‌های اخیر دیده‌ایم موجب شبکه‌سازی می‌شوند و به این شبکه‌سازی نیاز داریم. شبکه ملی نیکوکاری و مؤسسات خیریه کنار این برنامه است که موجب خوشحالی است. یکی از کارکردهای این برنامه کمک به توسعه این شبکه و شبکه‌های مشابه است و نقطه متعالی این شبکه‌سازی، بستر جامعی است که به آن، نظام جامع ارجاع امر خیر در کشور می‌گوییم.
وی تصریح کرد: براساس پیمایش‌هایی که انجام داده‌ایم، مؤسسات خیریه و نهادهای دولتی در جایگاه خوبی نیستند و شرایط به نحوی است که به افزایش اعتماد نیاز داریم و برای تحقق این هدف نیز باید بستری داشته باشیم که در آن نظام ارجاع امر خیر شفاف باشد؛ یعنی اگر یک نفر هزار تومان کمک کرد یا یک خرده‌خیّر در یک روستا یا یک شهری به سفره اقتصاد امر خیر کمک کرد، باید اثرش را ببیند.
باید همه استان‌ها درگیر آموزش شوند
محمد طاهانژاد مدیر آکادمی خیر ایران (وابسته به بنیاد خیریۀ راهبری آلاء) نیز با اشاره به دو هدف اصلی طرح گفت: ما از برگزاری این طرح دو هدف اصلی را دنبال می‌کنیم؛ یکی ارتقای مهارت و آموزش و دیگری هم‌افزایی در استان‌ها. از 70 عنوان کارگاه آموزشی که در آکادمی خیر ایران داریم، 16 کارگاه را پرنیازتر دانستیم که این‌ها ضبط شده‌اند و در بخش مجازی موجود هستند. هفته آینده این طرح را از استان قم آغاز می‌کنیم و سال بعد در تهران به این طرح پایان می‌دهیم. در این طرح بنا داریم تا به برگزاری این کارگاه‌ها بپردازیم که به صورت حضوری و مجازی است. در انتهای هر فصل نیز یک آزمون جامع داریم و کسانی که در آزمون موفق باشند، مدرک معتبری را دریافت می‌کنند.
نقش مشارکت‌های اجتماعی در حکمرانی مناسب
محسن ولیئی؛ معاون مشارکت‌های اجتماعی سازمان امور اجتماعی کشور و مدیرعامل مجمع خیرین کشور نیز با تأکید بر اینکه نقش مؤسسات خیریه در مشارکت‌های اجتماعی و نقش مشارکت‌های اجتماعی در حکمرانی مناسب برجسته است، گفت: تشکل‌های مردم‌نهاد نمودی از فعالیت‌های مردمی است که در مأموریت‌ها و وظایف اصلی دولت به دولت کمک می‌کنند. این مؤسسات اقدامات مؤثری هم داشته‌اند. در سطح کشور بیش از 11 هزار تشکل از وزارت کشور مجوز گرفته‌اند. البته که 220 هزار تشکل به معنای عام داریم که همگی، نماد و نمودی از مشارکت مردم در حکومت‌داری است.
آموزش و توانمندسازی؛ یکی از برنامه‌های اصلی وزارت کشور
معاون مشارکت‌های مردمی سازمان امور اجتماعی کشور تصریح کرد: نکته مهم اینکه، موسسات خیریه و مردم نهاد تا انتهای عمر سازمانی خود نیازمند آموزش هستند. یکی از برنامه‌های اصلی‌ وزارت کشور نیز بر اساس وظایف ذاتی‌ای که دارد، آموزش و توانمندسازی این‌ها است. زمینه‌هایی را فراهم کرده‌ایم و از اساتید بهره برده‌ایم تا دانش تشکل‌های مردم‌نهاد افزایش یابد. یک کار خوبی هم امسال شروع کردیم؛ یعنی حدود دو ماه قبل پیشنهادی مطرح شد و دوستان در بنیاد خیریه راهبری آلاء تقبل کردند که امسال در 15 استان و شش ماه اول سال آینده نیز در 15 استان دیگر، طرحی تحت عنوان ارتقای مهارت‌افزایی و دانش‌افزایی تشکل‌های مردم‌نهاد را انجام دهند. یکسری از کارها را هم ما تقبل کردیم که عبارت بود از اطلاع‌رسانی و مواردی از این دست. اما اعزام مدرس، برگزاری آزمون و اعطای مدرک را هم بنیاد آلاء تقبل کرد.
لازم به ذکر است که در پایان این مراسم، از پوستر طرح ملی ارتقای مهارت و هم‌افزایی ویژۀ مؤسسات خیریه و سمن‌ها رونمایی به عمل آمد.