به گزارش روابط‌عمومی خیر ماندگار، به همت آکادمی خیر ایران کارگاهمهارتی - کاربردی «تعامل با داوطلبین و نیکوکاران در فضای مجازی»  با تدریس محمدحسین شیخ  مددکار اجتماعی و مربی مهارت‌های رفتاری به‌صورت حضوری و آنلاین برگزار  شد.

شیخ در این کارگاه نیم‌روزه، ضمن بررسی چند کمپین موفقمؤسسات نیکوکاری در فضای مجازی، بیان داشت: نیکوکاران  تمایل زیادی به ارتباط با مدیرعامل یا اعضای اصلی مؤسسه دارند؛ لذا ما باید پاسخگویی به‌موقع همراه با مهربانی داشته باشیم تا زمینه جهت جذب خیرین فراهم شود.

وی  در ادامه به نکاتی در خصوص شرایط ساخت گروه اشاره و تصریح کرد: بهتر است قبل از ساخت گروه حتماً قوانین و  مقررات متناسب با گروه نوشته شود و بعد از تشکیل گروه و اضافه‌کردن افراد  در گروه بارگذاری و پین شود، گروه بین 10-3  نفر ادمین داشته باشد و حتماً  در قبال مواردی که قرار هست که به دیگران منتقل کنند، آموزش ببینند.

شیخ  در بخش دیگری از سخنان خود به ویژگی‌های یک کمپین موفق اشاره کرد و افزود: برای هر کمپین ابتدا باید نام  مختصر،خلاقانه، جذاب، فراگیر و گویای هدف انتخاب شود و برای عامه مردم مفهوم  باشد، سپس تیم کمپین تشکیل شود اعم از عوامل تصمیم‌گیرنده و تیم اجرایی و  در جلسات درباره هزینه‌های جز به جز کمپین، روش‌های تأمین منابع، روش‌های  اجرا و هماهنگی اعضای تیم تصمیم‌گیری شود.

وی در ادامه تصریح کرد: یک  نفر به‌عنوان «بخش رسانه‌های اجتماعی» انتخاب شود که وظیفه تشکیل گروه،راهنمای اعضای تیم در فضای مجازی و پاسخگویی سریع در ساعات مختلف را برعهده  داشته باشد. باید در نظر داشته باشیم هر کمپین مانند نمودار سینوسی اوج وفرود دارد، باید در جایی که احساس شد کمک‌ها کم شده باید برگ برنده‌ای رو  کرد.

عموم علاقه‌مندان برای بهره‌مندی  از خدمات آکادمی خیر ایران می‌توانند به وبگاه ac.kheir.ir مراجعه کرده و  یا از طریق شماره 09912069037 با کارشناسان ما در ارتباط باشند.